Skip to content

Chiropractie bij paarden

Hoe werkt het?

Chiropractie bij paarden

Hoe werkt het?

Chiropractie is een geneeswijze waarbij het zenuwstelsel, de gewrichten en de spieren centraal staan.

 

De voornaamste techniek die toegepast wordt, is manipulatie en werkt hoofdzakelijk op de gewrichten. Hierdoor wordt de mobiliteit van het gewricht bevordert. Zenuwstelsel, gewrichten en spieren dienen goed met elkaar te communiceren om optimaal te kunnen samenwerken. Door de informatiestroom in het zenuwstelstel van en naar het brein, te bevorderen en goed te laten verlopen, neemt de beweeglijkheid van de spieren en gewrichten toe. Dit zorgt ervoor dat blokkades in het lichaam worden opgeheven.

 

Het gehele dier wordt in zijn totaliteit onderzocht aangezien de oorzaak van de klacht of disfunctie in het lichaam, kan zijn ontstaan doordat het lichaam al enige tijd gecompenseerd heeft. De oorzaak van de klacht kan dus heel ergens anders in het lichaam liggen dan waar de klacht zichtbaar is of zich in uit.

Dier en ruiter

Bij de ‘mens’ werkt dit op precies dezelfde manier. Hierom is het in de paardensport van belang dat zowel ruiter als dier behandeld worden.

 

Vaak zien we dat de ruiter de houding en/of beweging van het paard beïnvloedt door er bijvoorbeeld scheef op te zitten of zelf stijf in de onderrug te zijn, waardoor meebewegen wordt beperkt.

Lichamelijke klachten of disfunctie in het lichaam van de ruiter geeft compensatie in het lichaam en heeft hierdoor effect op de houding en zit van de ruiter op het paard.

Door zowel ruiter als paard te controleren op goede beweeglijkheid van spieren en gewrichten kan de combinatie optimaal vloeiend en soepel met de beweging meegaan.

 

Hiernaast is het natuurlijk ook belangrijk om het zadel, het hoofdstel, het bit en de hoeven te controleren of daar verbeteringen in aan te brengen zijn.

Wanneer dierenchiropractie bij paarden?

  • musculoskeletale problemen
  • kreupelheid
  • spierspanning of stijfheid
  • performance enhancement treatment; uw dier optimaal laten functioneren zodat de prestaties van het dier vergroot kunnen worden.
  • Verlichten van klachten en versoepelen van de beweeglijkheid bij oudere dieren

 

IMG_0639